Здравната каса и фармацевтите обмислят консенсусно решение за заплащане на

...
 Здравната каса и фармацевтите обмислят консенсусно решение за заплащане на
Коментари Харесай

След протестите: Здравната каса и аптеките преговарят за нов ред на плащане

 

Здравната каса и фармацевтите обмислят консенсусно решение за възнаграждение на активността на аптеките по нови ред и условия, съобщи шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Момчил Мавров, представен от Българска телеграфна агенция.  Днес се организира среща сред управленията на Касата, на Министерството на здравеопазването (МЗ) и на Българския фармацевтичен съюз.

В Бургас те ще затворят огромна част от аптеките за 1 час

Втори ден фармацевти в страната стачкуват поради готвена смяна в наредбата за разпределяне на медикаменти по Здравната каса. Тя планува всички лекарства за даден пациент да могат да се изписват на една рецепта, а не както е до момента медикаментите да са най-много три.

Това беше и едната причина за срещата, само че на нея стана известно, че поради нараствания брой безвъзмездни медикаменти от началото на годината, заплащанията от Здравната каса са се нараснали осезаемо и парите в нея може да не стигнат.

 200-годишен чинар: Защо вековното дърво беше асфалтирано? Тази сутрин 3 мин. 200-годишен чинар: Защо вековното дърво беше асфалтирано?  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Разкъсана облачност и температури до 30° ни чакат през днешния ден България 2 мин. Разкъсана облачност и температури до 30° ни чакат през днешния ден  Анализатори: Отиваме на избори Тази сутрин 3 мин. Анализатори: Отиваме на избори  Откриха тялото на изчезналото дете при нахлуване от крокодил Светът 2 мин. Откриха тялото на изчезналото дете при нахлуване от крокодил  Божанков: Добрата вест е, че няма кабинет на ГЕРБ и Пеевски, неприятната – няма държавно управление Тази сутрин 3 мин. Божанков: Добрата вест е, че няма кабинет на ГЕРБ и Пеевски, неприятната – няма държавно управление  „ Внимавайте с незагасените цигари “: В шест области има заплаха от пожари България 2 мин. „ Внимавайте с незагасените цигари “: В шест области има заплаха от пожари  200-годишен чинар: Защо вековното дърво беше асфалтирано? Тази сутрин 3 мин. 200-годишен чинар: Защо вековното дърво беше асфалтирано?  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Разкъсана облачност и температури до 30° ни чакат през днешния ден България 2 мин. Разкъсана облачност и температури до 30° ни чакат през днешния ден  Анализатори: Отиваме на избори Тази сутрин 3 мин. Анализатори: Отиваме на избори  Откриха тялото на изчезналото дете при нахлуване от крокодил Светът 2 мин. Откриха тялото на изчезналото дете при нахлуване от крокодил  Божанков: Добрата вест е, че няма кабинет на ГЕРБ и Пеевски, неприятната – няма държавно управление Тази сутрин 3 мин. Божанков: Добрата вест е, че няма кабинет на ГЕРБ и Пеевски, неприятната – няма държавно управление  „ Внимавайте с незагасените цигари “: В шест области има заплаха от пожари България 2 мин. „ Внимавайте с незагасените цигари “: В шест области има заплаха от пожари

„ Ако не намерим решение, всички са наясно, че до месец-два НЗОК няма да има опция да заплаща на аптеките “, сподели още той. „ Ресурсът е стеснен и той завършва “, добави Мавров. По думите му би трябвало да се откри решение за реда и изискванията за възнаграждение на аптеките за разпределяне на изцяло платените от Касата медикаменти.

Сега Касата заплаща по пет лв. на аптека за обработена рецепта, на която са изписани единствено медикаменти, безвъзмездни за потребителите.

„ Вариантът е заплащането на аптеките да бъде разпределено съразмерно на база на цената на медикаментите, само че всичко това предстои на разискване “, добави той. „ Ще бъде разисквано с фармацевтите, защото те са наши сътрудници в разискването на реда и изискванията, по които работим “, сподели още проф. Мавров. По думите му фармацевтите са изцяло наясно, че бюджетът на Касата е стеснен и в случай че не бъде взето в точния момент решение за метода, по който да бъдат финансирани и да бъде несъмнено заплащане на аптеките, в даден миг аптеките ще бъдат принудени да спрат работа, защото няма да има средства, с които да им се заплати активността, добави проф. Мавров.

За тази година в бюджета на НЗОК има планувани малко над 36 млн.лв., с които Касата би трябвало да заплати на аптеките, които отпускат изцяло заплатени от НЗОК медикаменти.

„ Не може да се разблокира авансово запасът на Касата, сподели още проф. Марков и уточни, че това е допустимо след разбор на осъществяването на бюджета на НЗОК, през септември, и тогава може да се търсят благоприятни условия за разблокирането му. Дотогава управлението на Касата няма по какъв начин да предвижда какви са средствата, нужни до края на годината, и няма по какъв начин да разчита на запаса “, добави той.

„ Навреме поставеният проблем би трябвало да бъде решен “, сподели Мавров в отговор на въпрос дали не се тормози, че до септември е допустимо доста аптеки да се откажат да работят по контракт с Касата. „ Ние изпълняваме закона, а в него са планувани избрани средства за заплащане на аптеките и тези средства към 31 юли завършват, добави проф. Мавров. Колкото по-навреме този проблем бъде решен, толкоз по-навреме ще осигурим опция на аптеките да продължат да работят с тези медикаменти. След половин година, когато ще има нов бюджет на Касата, ще бъде доста късно “, уточни още той.

Една аптека е подала през вчерашния ден заявление за преустановяване на контракта си с Касата, сподели още Мавров, откакто от съсловната организация предвидиха, че аптеките ще подадат предупреждения за преустановяване на договорите си. Тази заран в София няколко притежатели на аптеки са подали в Столичната здравноосигурителна каса предизвестията си за преустановяване на договорите си. 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР